פסל של ז'אן פיאז'ה, תיאורטיקן מרכזי בתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית

פסיכולוגיה התפתחותית

המחקר בפסיכולוגיה התפתחותית עוסק בשינויי התנהגות לאורך החיים. מאחר שההתפתחות היא אינטנסיבית במיוחד בגילאים הצעירים, המחקר מתמקד בעיקר בינקות, בילדות המוקדמת ובגיל ההתבגרות.

תקופות התפתחויות

  1. קדם לידה – התקופה בה העובר נמצא ברחם האם.
  2. ינקות (Infancy) – מהלידה ועד גיל שנה.
  3. הגיל הרך (Toddlerhood) – מגיל שנה ועד בערך גיל שנתיים וחצי.
  4. גיל הגן (Preschool) – מגיל שנתיים וחצי ועד גיל 5.
  5. ילדות (Childhood) – מגיל 6 ועד גיל 12.
  6. התבגרות (Adolescence) – מגיל 12 ועד גיל 18 (גיל ההתבגרות הולך ויורד עם השנים).
  7. בגרות הולכת ומתהווה (emerging adulthood) – תקופת ביניים מגיל 18 ועד בערך גיל 25.

סביבה מול תורשה

קולמוסים רבים נשברו (איזו מילה יפה זאת קולמוסים) סביב השאלה מהו הגורם המרכזי לתופעה אנושית מסוימת? הסביבה או הגנטיקה, nature or nurture. הדרך הטובה ביותר המוכרת כיום לחקור את השאלה הזאת, היא באמצעות מחקר על תאומים זהים (כלומר עם מטען גנטי זהה) שמופרדים לסביבות שונות. אבל זה לא כל כך יפה לעשות. אז פעמים רבות מסתפקים במחקרים על אימוץ או במחקרים על משפחות. כך למשל, אם יש מספר רב של חולי סכיזופרניה במשפחה המורחבת, נוכל אולי לטעון שלסכיזופרניה יש מרכיב גנטי חזק במיוחד. אבל האמת היא שאין תשובה פשוטה לשאלת הסביבה מול תורשה וברוב המקרים מדובר בשילוב הגורמים, כלומר באינטראקציה בין סביבה לבין תורשה.

הסרטון השלישי בפסיכוVלוג מתאר נקודות בהתפתחות הפסיכולוגית של התינוק ושואל האם הכל בסוף קשור לאמא?!

שלבים בהתפתחות

רוב הפסיכולוגים מאמינים שההתפתחות מתרחשת בשלבים מוגדרים וסדורים. כל שלב מאורגן סביב נושא דומיננטי (למשל התינוק, על פי פרויד מגלה את העולם באמצעות הפה) והתנהגויות בכל שלב שונות איכותית מהתנהגויות שהיו בשלב הקודם (למשל ילד סורר בין שנתיים שמשגע את המבוגר שמנסה לחתל אותו או לעשות לו אמבטיה). לפי חוקרי תיאוריות השלבים, כל הילדים עוברים את אותם שלבים באותו סדר. גם אם יש גורמים שמעכבים או מאיצים את ההתפתחות, סדר השלבים נשאר קבוע.

חוץ מפרויד, פסיכולוגים שכדאי להכיר שעסקו בשלבים בהתפתחות של האדם הם: ז'אן פיאז'ה, לורנס קולברג ואריק אריקסון.

תקופות מכריעות ותקופות רגישות

בהתפתחות פיזיולוגית (לא פסיכולוגית), אנחנו יודעים שיש תקופות מכריעות בהתפתחות האנושית בהן חייבים להתרחש אירועים מסוימים כדי שההתפתחות תמשיך ותתקדם כמו שצריך. למשל, בתקופת העוברות ברחם, אם האמא נוטלת תרופות או סובלת ממחלה מסוימת הן עלולות לפגום במערכת העצבים ההולכת ונבנית של העובר ולגרום לפיגור או לאוטיזם. בהתפתחות פסיכולוגית, נהוג להיות זהירים יותר ולדבר עלתקופות רגישות – תקופות בהן רצוי שיתרחשו תהליכים מסוימים, אחרת עלולה להיות פגיעה. לדוגמה, שנת החיים הראשונה נחשבת כתקופה רגישה בה התינוק זקוק לתחושת ביטחון ולהתקשרות קרובה עם ההורים. שנות הילדות בגן נחשבות כתקופה רגישה לרכישת שפה. בתקופה רגישה יש צורך בגירוי מהסביבה, אבל בניגוד לתקופה קריטית, אם לא יהיו גירויים עדיין יש אפשרות להשלים, לפחות חלק מהפער.

בסרטון הרביעי בפסיכוVלוג, תוכלו ללמוד על התפתחות היכולת "לקרוא את המחשבות" של האחר

שיתוף

מאמרים נוספים מתוך בלוג - הפסיכולוג שלי

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן