דיכאון קליני

איזה דיכאון!" – בראיון שנערך על ידי ה- BBC, הנסיכה דיאנה שיתפה שהיא סבלה מדיכאון לאחר לידת בנה הבכור, הנסיך ויליאם. מאוחר יותר היא סבלה מהפרעת אכילה וככל הנראה היו לה גם מספר ניסיונות התאבדות. בראיון שפורסם רק לאחר מותה סיפרה דיאנה כי בהיותה בהריון עם ויליאם, היא השליכה את עצמה במורד המדרגות.

דיכאון הוא ככל הנראה ההפרעה הנפשית ה"מפורסמת" ביותר, פשוט מפני שהיא אחת ההפרעות השכיחות ביותר והיא גורמת סבל רב, גם לאדם עצמו וגם לאנשים בסביבתוחשוב מאוד להבחין בין שינוי נורמאלי של מצב הרוח כתגובה לאירועים עצובים לבין סינדרום קליני של דיכאון. כולנו חווים מצב רוח רע מעת לעת, אך רק חלקנו חווים דיכאון קליני.

מהי הפרעת דיכאון? – "ענן כבד, שחור וסמיך אופף אותי" כך מתארת ש' החולה בדיכאון את הרגשתה ואכן, הפרעת דיכאון מוגדרת כהפרעה המאופיינת במצב נפשי מתמשך של ירידה במצב הרוח ושקיעה לתוך עצבות וייאוש עמוקים. דיכאון קליני מביא עימו כאב פסיכולוגי חמור וארוך טווח, שעלול להחריף עם הזמן. ההפרעה מאופיינת באובדן עניין והנאה ברוב תחומי החיים, במצב רוח שלילי וקשיי שינה והסובלים מדיכאון עלולים לאבד את הרצון לבצע משימות יומיומיות פשוטות, ואף את הרצון לחיות.

עד כמה נפוצה הפרעת הדיכאון כיום? – שכיחותה של הפרעת הדיכאון באוכלוסיה הינה גבוהה מאוד. כ- 16.2% מהמבוגרים בעולם המערבי עלולים לחוות אפיזודה של דיכאון בשלב כלשהו בחייהם. למעלה מ- 6% מהמבוגרים במדינות המערב סובלים מדיכאון חמור בכל שנה, בעוד 3-5% נוספים סובלים מדרגות מתונות יותר של דיכאון. בילדים המצב מעט טוב יותר אך גם שם מדובר בהפרעה יחסית שכיחה. שכיחות דיכאון בקרב ילדים צעירים היא 2% ואילו במתבגרים היא עולה לשכיחות הנעה בין 4-8%.

למרות שדיכאון יכול לפרוץ בכל גיל, הגיל הממוצע בו פורץ הדיכאון יורד משנה לשנה. שכיחות דיכאון בנשים גבוהה פי 2 מאשר אצל גברים אך השכיחות זהה כשמדובר בילדים. הסטטיסטיקות נשמרות בכל המעמדות הסוציו-אקונומיים וגם בין קבוצות אתניות שונות. בערך כמחצית מהסובלים מדיכאון מתאוששים לאחר חצי שנה, 90% מתאוששים לאחר כשנה אולם, לרובם תהיה אפיזודה נוספת של דיכאון מאוחר יותר בחייהם.

איך מזהים דיכאון? – למרות גישות תיאורטיות שונות, הדרך להגדיר ולאבחן דיכאון מוסכמת על רוב הגישות בפסיכולוגיה. אבחון דיכאון נעשה על פי רוב, על סמך רשימת סימפטומים שנמצאו משותפים לרוב החולים בו. רשימה זו מופיעה ב DSM. ה- DSM מגדיר מהם הקריטריונים לאבחון הפרעת דיכאון קליני אך גם הפרעה זו אינה אחידה והיא כוללת תתי קטגוריות וסוגים שונים של דיכאון.

מה עושים עם דיכאון? טוב ששאלתם כי יש לי הרצאה בדיוק על זה 🙂 שנקראת: לחשוב או לא לחשוב: מגמות בטיפול הפסיכולוגי בדיכאון. זאת הרצאה קצת ארוכה מהרגיל (20 דקות) אבל שווה כל רגע.

סוגים שונים של דיכאון

דיכאון מז'ורי – המונח דיכאון קליני מתייחס בדרך כלל לדיכאון מז'ורי (Major Depression) כלומר להפרעת דיכאון מקיפה ועוצמתית הפוגעת בהיבטי חיים משמעותיים.

דיכאון עונתי – מכירים את זה שעם בואו של החורף גם מצב הרוח נהיה מעונן… אכן, סוג מוכר של דיכאון עונתי הוא דיכאון חורף. דיכאון עונתי (ובלשון המקצועית – הפרעה רגשית עונתית) הוא דיכאון המופיע בתקופה מסוימת בשנה. מחקרים הראו כי קיים קשר בין אור לבין מצב הרוח וכי מצב הרוח יכול להיות מושפע לרעה משעות חושך ארוכות וחשיפה פחותה לאור השמש. בישראל, התופעה פחות שכיחה ומקיפה רק כאחוז אחד מהאוכלוסייה, אך באזורים בהם שעות החושך ארוכות יותר, כגון בארצות סקנדינביה, תושבים רבים לוקים בה.

דיסתימיה – דיסתימיה (Dysthymia) מוגדרת כהפרעה כרונית, חמורה פחות מדיכאון קליני (מז'ורי). אדם מאובחן כלוקה בדיסתימיה אם הוא סובל ממצב רוח דיכאוני דרך קבע, לפחות במשך שנתיים. הסובלים מדיסתימיה מתנסים ברמות דיכאון מתונות כרוניות במשך תקופה של שנתיים ללא הפרעה ממשית בתפקוד היומיומי.

דיכאון לאחר לידה – סוג מסוים ומאוד נפוץ של דיכאון הוא דיכאון לאחר לידה. למרות שמדובר באירוע משמח, לידת תינוק יכולה להוות משבר הגורם לשינוי חד בכל תחומי החיים וב- 50% עד 80% מהלידות, היולדות מדווחות על מצב רוח מדוכדך לאחר הלידה. דכדוך לאחר לידה, "baby blues", מתאפיין בשינויים חדים במצב הרוח, רגישות ופגיעוּת עם נטייה לבכי, תחושות של עצב, מועקה, חרדה, דאגנות יתר, ולעיתים תחושת בדידות קשה. הקושי והציפייה שהכל יהיה מושלם ונהדר גוררים תחושות של אשמה ובושה. אימהות רבות שואלות את עצמן: "אולי אני לא בסדר?" "אולי אני לא אימא מספיק טובה?" לרוב התסמינים יתחילו ביום הרביעי לערך לאחר הלידה, וייחלשו ביום העשירי, בדרך כלל ללא טיפול של אנשי מקצוע. עם זאת, ב-20% מן המקרים של דכדוך לאחר לידה, הדכדוך יועצם ויגיע עד כדי דיכאון שלאחר הלידה.

שיתוף

מאמרים נוספים מתוך בלוג - הפסיכולוג שלי

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן